top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS TUF GAMING LC240 RGB RECENZIJA


Divanili smo nedavno o ASUS-ovom TUF Gaming podbrendu, kada je na testu bio onaj SS MODS Sleeper PC – slobodno pogledajte taj video – bez brige iako je opaka mašina, fino je dresirana i ne ujeda. Tamo je bila jedna AMD ploča I reč je o jednom zaista specifičnom ekosistemu koji se proširio na gomilu različitih brendova i komponenti koje prevazilaze ponudu samog ASUS-a poput RAM kitova ili SSD-ova. Ja do danas nisam ni znao da postoje čak i TUF GAMING vodena hlađenja i gle slučajnosti baš jedno takvo se našlo u mom studiju na testu.




ASUS TUF GAMING LC240 je puno ime ovog all in one kulera i njegova cena bi se trebala kretati oko 120€ što sam btw. Pronašao na nekim EU sajtovima, jer ga kod nas u ponudi u toku ovog testiranja nije bilo. Vrlo konkurentan cenovni segment u kojem se nalaze svi najveći igrači sa svojim top modelima od 360mm pa ostaje da vidimo kako se ovaj model nosi sa njima!


U pakovanju dobijate sve što je potrebno za instalaciju na trenutno najpopularnije sockete, mi danas radimo sa Intel platformom a postupak ubrzane montaže možete videti upravo sada. U današnjem testu ovaj TUF LC240 će imati jako težak zadatak – treba naime da ohladi jednu zver od čipa – Intel 11700KF model koji nije baš kao svi ostali. Naime kad Intel pošalje sample direktno na neki test to su obično modeli koji imaju ovu confidential oznaku i često poput ovog mog npr imaju debele ogrebotine i zareze po čitavoj površini ovog hladnjaka. Nekada su se takvi čipovi lapovali, kako bi IHS bio što tanji ali ujedno i naleganje hladnjaka na površinu što savršenije. Ja to neću raditi jer ovaj procesor ide dalje i nije moj.


Inače gledaćete ovaj sistem u jednom od narednih videa, ali kreirao sam fino provetrenu mašinu u ovom super jeftinom MS Industrial Armor kućištu i ovaj ALL in ONE stavio na gornju poziciju sa veoma jakim intake kulerima Arctic-ove P12 BIONIX serije. Hajde da vidimo kakvo je ovo TUF GAMING hlađenje i da li može da opravda ovako visoku cenu za 240mm All in One hladnjak. Ono što ovom hladnjaku ide u korist je svakako najnovija ASETEK pumpa 7. generacije koja je donela ogroman napredak što se tiče protoka, hlađenja i uopšte buke u radu. A i sami ventilatori koje ASUS ubacuje u ovaj set imaju veoma visok statički pritisak što ih čini idealnim za guranje velike količine vazduha kroz radijator.

Za testiranje je korišćena Arctic MX4 pasta i prilikom testa maksimalnog opterećenja na svih 8 jezgara, pri standardnim boost taktovima od 4600MHz ovaj hladnjak je postigao maksimalnih 71 celzijusa, nakon nekih 20ak minuta konstantnog opterećenja. Temperatura u mirovanju je kod ovih otključanih Intela malo viša od proseka i kreće se oko 40 stepeni celzijusa, što opet zavisi i od povremenih pozadinskih procesa koji u single thread operacijama mogu nakratko da boostuju ovaj procesor do 4.9GHz.


Što se gejminga tiče, zaigrao sam sveže nadograđeni Doom Eternal sa Raytracing efektima, rezoluciju spustio na 1080p kako bi se sam procesor više angažovao i ovo je u određenim instancama uspevalo da ga pogura i do 5GHz kada su u pitanju boost taktovi. Pada performansi nije bilo ali je evidentan tek blagi skok temperature na maksimalnih 73 stepena celzijusa što nije dovodilo do bilo kakvog termalnog trotlovanja. Rezultate bih sumirao kao zaista impresivne.


Biću iskren sa vama stvarno nisam očekivao ovako dobre rezultate, jer čak ni pod maksimalnim opterećenjem buka ventilatora ili ugrađene Asetek pumpe nije uopšte bila problematična. U nekom kvalitetnijem kućištu poput Fractal Define 7-ce sa zvučnom izolacijom ovaj nivo buke na maks opterećenju bi vrlo lako bio izolovan u potpunosti što je zaista izvanredno. Cena ovog hlađenja jeste malo veća, za slične novce možemo nabaviti i solidne 360mm-ske modele, ali performanse su na mestu i definitivno ne gubite odabirom ovog TUF GAMING LC240 hlađenja, pogotovo što je ovakav 240mm-ski all in one mnogo lakše ugraditi u najveći procenat kućišta, bukvalno savršen primer toga imate u ovom MS kućištu od 25€, pa još ako idete i na onaj estetski deo uparivanja sa ostatkom TUF GAMING komponenti onda ovaj hladnjak ima moju preporuku u vidu zlatne nagrade!



156 views0 comments
bottom of page