top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG STRIX Z690-E GAMING WIFI + Intel Core i9 12900K

Updated: Apr 15, 2022

U moj studio je tokom proteklog vikenda stiglo nekoliko proizvoda koje će te gledati na mom kanalu uskoro i svi oni su deo tzv ekosistema koji okružuje Intelovu 12-tu generaciju procesora koje možda poznajete i pod nazivom Alder Lake. Sa lansiranjem tri glavna modela u Core i5, 7 i 9 klasama, od kojih ja imam dva koje upravo vidite u kadrovima, Intel je redizajnirao i podnožije na matičnim pločama koje sada nosi oznaku LGA1700 pa su sa njim pristigle i najnovije matične ploče iz ASUS Maximus serije koja je po prvi put nakon dugo vremena izgubila onu možda pomalo i suvišnu numeričku nomenklaturu. Dakle ovaj Hero model nije Maximus 14 već Maximus Z690. Strix je doduše i dalje Strix.



Sa novim pločama i procesorima predstavljena je i nova generacija radne memorije i ovde danas imam i ultra retki DDR5 Kit iz Kingston FURY serije kojeg karakteriše radni takt od 5200MHz, a da bi čitav sistem mogao da radi normalno ASUSov Ryujin II dobio je i LGA1700 izdanje. Međutim moram da naglasim i da ove dve rupice na pločama označavaju da ASUS Z690 ploče podržavaju i stare LGA1200 kulere, barem kada je Asetek mount dizajn u pitanju, što sam lično i proverio.


STRIX model u trenutku snimanja dolazi sa cenom od oko 530€, dok jači HERO model ima đavolsku cenu od simboličnih 666€. Ako smatrate da je previše rano za DDR5 memoriju i posedujete neki DDR4 kit kojim ste i dalje veoma zadovoljni, ASUS u svom portfoliu ima i pregršt DDR4 Z690 matičnih ploča, a imam i ja jednu čiji test gledate ovih dana.



Ja ću vam danas predstaviti jeftiniju Z690 STRIX matičnu ploču kroz jedan format videa koji manje više svi volite da gledate a to je građenje PC builda. Pre nego što krenemo malo upozorenje za one sa slabijim nervima ili slabijom kontrolom emocija – današnji video može sadržavati eksplicitne scene ekstremno skupog PC hardvera, kažem to ovako unapred pošto je YouTube ugasio dislike taster pa da se pripremite.


Krenimo od same matične ploče kao osnove svakog PC builda. ASUS ROG STRIX Z690-E GAMING WIFI je jedno jako dugačko ime za ploču i ono vam dosta toga i govori u samom startu. Čak i ova E oznaka je vrlo bitna jer STRIX ploče često možete pronaći u budžetskim F verzijama i onim malo jačim E poput ove. F verzija zadržava bling bling stil, dok je E verzija često sve to samo sa više konekcija i boljim OC mogućnostima. Pa tako najvažniji deo - VRM - poseduje 18+1 Power Stage dizajn sa 2 CPU power 8-pinca i hladnjacima koji čak i na ovom modelu mogu po pitanju same mase da se takmiče i sa flagship serijom prethodne generacije.



Ono što je mene prijatno iznenadilo na ovoj ploči su svakako početni PCIe i M.2 slotovi, tj ovi najbliži procesoru. Oba dele najnoviju PCIe 5.0 tehnologiju za koju još uvek ni ne postoje zvanični proizvodi u vidu grafičkih karti i SSD-ova. ASUS očigledno zna par stvari o tim novim generacijama SSD-ova što vam i sam M.2 poklopac sa ovim dvostrukim hladnjakom i toplovodnom cevi verovatno može vrlo jasno nagovestiti. Naredna dva M.2 slota na ploči su u PCIe 4.0 verziji, dok je drugi grafički slot isto 4.0 format a ovaj najniži je u 3.0 verziji.


Međutim u svojoj kutiji ova ploča donosi iznenađenje u vidu Hyper M.2 kartice sa kojom nema zezanja po pitanju hlađenja, a koja takođe donosi još 2 M.2 SSD slota u PCIe 4.0 formatu. Pa ako ste neko kome je potrebna nenormalna količina ekstremno brzog skladišnog prostora ova ploča će vam sa svojih pet M.2 slotova verovatno biti sasvim dovoljna.


Ako ste ikada imali problema sa vađenjem grafičke karte ASUS sa Z690 pločama donosi i ovaj taster koji je automatski oslobađa – ovo je jedna od najgenijalnijih stvari trenutno, jer sam se i sam jako namučio baš sa ovom radnjom kod bezbroj dosadašnjih konfiguracija.


Procesor, u ovom slučaju 12900K, ugrađuje se samo malčice drugačije u odnosu na dosadašnje LGA generacije procesora. Mehanizam je baziran na istom principu ali je način osiguravanja procesora u socketu malo izmenjen, moja pretpostavka je da ovo još bolje drži procesor u mestu.


DDR5 memorija se fizički razlikuje od četvorke pa naravno slotovi nisu kompatibilni, a ono što kod nove generacije treba izdvojiti su niže voltaže, potpuno novi power management u vidu PMIC kontrolera na samim modulima, Error Correcting funkcionalnost tj barem neku vrstu osnovne ECC funkcije i značajno više latencije, koje idu od CL36 do CL40. Ovaj FURY model je CL40 na 5200MHz, dok matična ima podršku za 6400MHz.



Kao SSD koristim Kingston KC3000 drajv, reč je o najnovijoj Gen4 verziji veoma popularne KC serije diskova koju odlikuje Phison E18 kontroler, fizički prisutan DDR4 keš i 176-slojna Micron 3D TLC memorija na masivnih 1600 mega transfera u seknudi, sa naravno custom firmverom od strane Kingstona. Upravo taj custom FW omogućava disku da trećinu kapaciteta koristi kao dodatnu dinamičku ili pseudo SLC keš memoriju, što ovom disku donosi performanse koje nadmašuju apsolutno sve konkurente slične klase i cene. Kingston je fabrički postavio i grafenski hladnjak pomešan sa aluminijumom koji bi teoretski mogao hladiti ovaj disk čak i bez pomoći hladnjaka sa matične, a u paru sa njima će biti samo još dodatno efikasniji.


Za grafičku kartu biram naravno RTX 3070 model, moja dolazi u GAMING X TRIO varijanti od MSI-ja i reč je o dobro poznatom modelu jednog od najpožljenijih GPU-ova trenutno. Karta je deklarisana kao QHD performer u smislu da nudi savršene 1440p performanse, pa ćemo danas proveriti kako to sve radi u paru sa 12900K.




Za kućište sam odabrao jedan od najmoćnijih modela koje sam lično u životu imao priliku da vidim uživo – reč je o Thermaltake VIEW 71 TG u ARGB izdanju što treba dodatno naglasiti pošto je reč o specijalnoj ograničenoj verziji. Kućište je gotovo u potpunosti od stakla, tj barem ono što se vizuelno prezentuje posmatračima. Korišćeno je specijalno kaljeno staklo debljine 5mm, koje se ne može pronaći ni na jednom drugom kućištu a njegov interni prilagodljiv dizajn omogućava ugradnju apsolutno najvećeg IT hardvera koji možete danas kupiti, bilo da je reč o gotovim ili custom rešenjima.


Naglasiću samo da poseduje tri pozicije za 420mm-ske radijatore, ne samo u zatvorenim loop verzijama, već i za potpuna custom rešenja koja takođe i sam Thermaltake nudi u svom portfoliu.


Za pokretanje računara biće zaduženo Thermaltake PF1 napajanje od 1050W sa 80+ PLATINUM sertifikatom, ovo napajnje već imate predstavljeno na mom kanalu pa pogledajte video. Uglavnom reč je o jednom od najmoćnijih napajanja trenutno po pitanju kvaliteta komponenti i uopšte radnih parametara!



Odmah krećemo sa onim osnovnim stvarima – OC nisam radio na ovoj matičnoj ploči a razlog ćete vrlo brzo otkriti – Kada procesoru dozvolite pune performanse – dakle postoji opcija za ovo u BIOS-u on zaobilazi onaj deklarisani TDP i pretvara se u nešto poput termonuklearnog reaktora gde je najveća izmerena potrošnja samog procesora iznosila 273W sa maksimalnom dopuštenom temperaturom od 100 stepeni celzijusa. Naglašavam ovo dopuštenom jer sistem vrv ima limitaciju na 100 stepeni gde se momentalno obaraju taktovi pa sa maksimalnih 4900MHz pri ovoj temperaturi to pada na 4400Mhz, 4500MHz u proseku.


Oba rezultata su pogotovo loša kada shvatite da ga hladi 360mm radijator sa tri moćna Noctua ventilatora. U ovakvim situacijama čak i VRM sekcija ploče dolazi do 90 stepeni celzijusa, što vam govori da čak i ploča od 530€ ima problema da obuzda ovakav CPU.

Sintetici sam posvetio dosta pažnje i naravno uporedio sam moje 12900K rezultate sa procesorom identične cene – Ryzen 9 5950X i ovaj 12900K dele cenu od oko 700€, Ryzen ima ukupno 16 tredova, 12900K ima ukupno 24 treda, ali generalno 16 onih glavnih Performance tredova koji su bitni.



Rezultati su kao što vidite interesantni, procesori takoreći razmenjuju udarce stim da ih Ryzen zadaje mnogo više.


Kada su igre u pitanju izdvojio sam dva primera gde Ryzen trenutno gubi a to su CS GO benchmark sa popriličnim razlikama u broju frejmova i Valhalla gde na identičnim podešavanjima na mom hardveru vidimo takođe solidnu razliku. Šta je trik kod Valhalle – nekim čudom ta igra koristi sva 24 treda koje nudi ovaj Intel procesor, i ona efikasna jezgra, ali i ona glavna i ista je stvar i na 12600K ali o tome ćemo kasnije. Ostatak igara nisam poredio jer sam imao svega par dana da snimim 4 mega testa pa pratite na timeline-u gde je koja igra – probao sam sve što mi je palo pod ruku.



Što se tiče matične ploče, pošto imam uvid i u naredni test Hero modela moja ocena za ovaj će biti Zlatna medalja. Ploča se jako dobro snalazi sa onim čime raspolaže, pogotovo u odnosu na skuplji HERO model, mada iskreno ne bih vam savetovao da je kombinujete sa 12900K. Taj procesor mora biti hlađen nekim potpunim custom loop sistemom koji pokriva i VRM matične. Pogledajte samo Lajnusov zadnji video gde na 12900K povezuje klima uređaj kakav koristimo za hlađenje kuća ili stanova.



Vidi se da će u budućnosti ovakav tip procesora biti dobar performer kada softver bude znao da ga koristi. Takozvana pobeda nad AMD-om je više Pirova, jer za par situacija gde jeste brži treba platiti neverovatno visoku cenu zaista nenormalne potrošnje i još goreg grejanja –po meni to iskreno i nije neka pobeda ali želim videti i vaše mišljenje u komentarima. Meni se npr. mnogo više dopada kako radi 12600K pa neka ovo bude i najava za sledeći video u kojem ću ga upariti sa ROG Maximus Hero Z690 matičnom pločom i uporediti sa procesorom gotovo jednake cene na našem tržištu – Ryzenom 5600X.

44 views0 comments
bottom of page