top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO Z590 - vrhunska Rocket Lake platforma!

Pozdrav svima i dobrodošli u novi PC build na kanalu, ovaj današnji ima svrhu da vam predstavi trenutno najnoviji hardver, dakle zaključno sa krajem Marta i početkom Aprila 2021-ve što znači da će se današnji sistem zasnivati na najnovijoj Intel Rocket Lake platformi i konkretno Core i7 11700KF procesoru. Za ove potrebe ASUS je poslao jednu od svojih premium Z590 matičnih ploča u vidu Maximus 13 HERO modela, a od AMD-a je stigla najsvežija RX 6700XT grafička karta u Safirovom Nitro+ izdanju.




MAXIMUS XIII HERO ima 8 VRM faza sa paralelnim power stage dizajnom u vidu dva Texas Instruments čipa po fazi, što joj drastično povećava mogućnosti bez korišćenja jeftinijih dublera za identičan ali i manje efikasan dizajn. Ovo u praksi rasterećuje VRM poprilično pa se čitava stvar lagano nadovezuje na sledeći segment hlađenja.



Ono što mi se dopada kod ploče je hlađenje - sve ono najbitnije je pokriveno jednim od najmasivnijih hladnjaka koje sam ja do sada video na pločama uopšte a pogotovo njen glavni NVMe M.2 slot. U njemu se tokom testiranja krio jedan od najmoćnijih i najbržih SSD-ova trenutno, a maksimalna temperatura koju sam zabeležio bila je 63 stepena - inače je reč o novoj Gen4 klasi sa preko 7GB u sekundi gde drajvovi u proseku rade na 95-100 stepeni.



Ploča poseduje čak četiri M.2 slota od kojih su prva dva u Gen4 formatu i lejnove im obezbuđuju novi procesori 11-te generacije, a druga dva su pod kontrolom Z590 čipseta koji je slično AMD-ovom B550 i dalje na Gen3 nivou.



Nažalost što se overkloka tiče, nisam bio u mogućnosti da isprobam ovu matičnu ploču u potpunosti, iznenadila me je neverovatno visoka potrošnja ovog procesora u takvim scenarijima gde čak ni najmoćnije hlađenje koje imam u studiju nije dovoljno snažno da obuzda ogroman rast temperatura u praksi. Zbog toga i sami rezultati ne bi bili merodavni, jer bi bili uslovljeni termalnim trotlovanjem - sve to dovodi do zaključka da je overklok ove serije procesora nešto čime će se vrv baviti tek oni ekstremni korisnici sa cisternama tečnog azota pri ruci.


Za više detalja o performansama pogledajte video recenziju

Iako je prilično jasno da Intel najnovijom Rocket Lake serijom pokušava da kupi vreme do izlaska potpuno nove Alder Lake platforme ove jeseni, u isto vreme je prilično jasno da je u izradu Z590 matičnih ploča moralo biti uloženo dosta pažnje kako bi se ispoštovali zaista ekstremni prohtevi Rocket Lake serije koje ovi procesori ispoljavaju ka "struji". MAXIMUS XIII HERO ne samo što može lagano obuzdati ovaj 11700KF procesor odličnom VRM sekcijom nego i na drugom frontu borbe za sprečavanje termalnog usporavanja nove generacije SSD-ova odnosi ogromnu pobedu. Sve to joj lagano donosi zasluženu GOLD nagradu!



63 views1 comment
bottom of page