top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS PG32UQ Recenzija

Updated: Apr 15, 2022

Pozdrav svima, u studio je nedavno stigao ekskluzivan komad hardvera u vidu jednog od najmoćnijih 4K gaming monitora trenutno, no bih deal, i ja sam se naravno bacio na testiranje istog ali sa jednim malim obrtom. 4K 144Hz gaming je, budimo realni, nerealan na aktuelnom PC gaming hardveru, ne samo zbog cena istog nego i zbog samih nemogućnosti hardvera a kako je ovo monitor sa HDMI 2.1 implemetacijom i podrškom za Varijabilni Rifreš Rejt, ja sam na njega povezao Playstation 5.




ASUS-ov 32-inčni PG32UQ je monitor sjajne dijagonale, savršene kako za ovu rezoluciju tako i za osećaj tokom gejminga, a ujedno je i monitor sjajnog IPS panela i pritom ovde doslovno mislim sjajnog jer poseduje Vesa HDR600 sertifikat što predstavlja prvi takav monitor na mojim testovima. PG32UQ se takođe može pohvaliti i specijalnim Quantum Dot slojem kristala za neverovatnu preciznost kalibracije, što naravno imate i potvrđeno čim otvorite kutiju, sa Delta E prosekom od samo 0,72 što je u rangu profesionalnih ProArt monitora za grafički dizajn, obradu i masterovanje slika ili videa.


Pošto ovaj monitor pripada ROG klasi proizvoda koji su poznati po OC mogućnostima, vi čak i njega možete overklokovati na maksimalnih 155Hz ako ga sa npr. računarom povežete DisplayPort kablom, koji naravno dobijate u pakovanju. Činjenicu da je ovo ROG monitor potvrđuje i ovaj ogromni RGB logo koji čak može koristiti i Asusovu Aura sinhronizaciju sa ostalim ROG komponentama putem USB konekcija koje se nalaze pozadi.

Sad dolazimo do nagradnog segmenta – iako ovaj monitor još uvek nije u prodaji kod nas, to ne znači da vi koji gledate ovaj video nećte dobiti priliku da osvojite neku vrednu nagradu. Dodajte svom komentaru hešteg #ROGjeCOOL i neko od vas može osvojiti vredan poklon na Steam-u u vidu nekog od aktuelnih AAA gaming naslova, poput npr ovog Cyberpunka koji igram u pozadini … naravno u najsvežijoj 1.5 verziji.



Ono što se tokom ovog testiranja posebno izdvojilo je njegovo pozadinsko osvetljenje, koje mi je pokazalo da je najverovatnije vreme za nadogradnju kamere kojom snimam. Zbog maksimalno izmerenih 450 nita, videćete dosta preeksponiranih kadrova u gameplay snimcima nažalost, moj stari Panasonic ovo više ne može da podnese. Ljudskom oku je ovo ipak vrlo poželjno jer su vizuelni kontrasti između najtamnijih i najsvetlijih delova nekog kadra zaista ogromni i na mnogo realniji način prikazuju ono što su developeri neke igre originalno i hteli prikazati.

Ali ako mislite da je ovo odlično ASUS u ponudi ima i tzv-nu 32UQX verziju sa MiniLED panelnom rasvetom i oko 1000 nita osvetljenja, što je drastično više nego na ovom monitoru. Taj model doduše košta oko 3000€.

120Hz-ni režim rada na konzolama aktuelne generacije funkcioniše savršeno, jer HDMI 2.1 konekcija više ne ograničava ove modove na mizernih 1080p, pa će dosta naslova koji već postoje u 1440p ili punim 4K rezolucijama pri ovom nivou osvežavanja na ovom monitoru maksimalno doći do izražaja, a slično mogu da kažem i za igre koje koriste naprednije načine dinamičkog skaliranja – 120FPS-a ovde izgledaju i savršeno fluidno ali i super oštro.

Kada se sve navedeno uzme u obzir moj generalni utisak o ovom modelu je vrlo pozitivan. Pre par meseci na testu je bila 28“-na verzija 4K ROG monitora i ovaj model u poređenju sa njim ima mnogo više smisla. 32 inča su idealna veličina za gejming u ovakvim rezolucijama i sa ovolikom dijagonalom do izražaja dolazi plejada dodatnih detalja koje možemo videti u novim igrama. PS5 kao test mašina ovde nije ubačen tek tako jer su upravo njegove ekskluzive jedine koje vizuelno i guraju gaming industriju trenutno, tako da je pravo uživanje igrati ih na monitoru koji je ne samo u stanju da prikaže maksimum nego je i profesionalno kalibrisan za takav prikaz.


Sve ovo narušavaju tek ispodprosečni zvučnici, za koje bih iskreno više voleo da ih ASUS nije uopšte ni ugrađivao, bar ne u ovakvom izdanju. Ali uzeću u obzir i činjenicu da sam jedine dobre i kvalitetne zvučnike video samo na Benq monitoru koji košta skoro 500€ više od ovog, pa je u skladu sa tim ovo u neku ruku i opravdano.


Ono što mogu dodati ovoj audio tematici je da ćete umesto integrisanih zvučnika verovatno koristiti jedan ovakav ASUS Headset koji dolazi sa zvaničnom PS5 wireless podrškom, a video o njemu možete pronaći u opisu ovog.



Za kraj ovog videa ocena, ASUS PG32UQ od mene dobija medalju zlatnog sjaja za dostignuća na polju vrhunske kalibracije, overkloka i dizajna uz jako poželjno pomeranje lestvice na gore što se tiče HDR podrške i viših nivoa osvetljenja od onih na koje smo na monitorima već odavno navikli. Ovo je jedan sjajan monitor kod kojeg lupom morate tražiti nedostatke.

65 views0 comments
bottom of page